Hír: "2012-ben nincs szükség Lenin utcára"
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Zsakutca
kedd 20 november 2012 - 14:20:30
Mi, kormánypárti képviselők úgy gondoljuk, hogy Lenin utcára, Vörös Csillag utcára, Tanácsköztársaság utcára 2012-ben már egyértelműen nincsen szükség – jelentette ki Stágel Bence KDNP-s országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján. Ugyanitt Kőszegi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője, Dabas polgármestere hangsúlyozta: fel kell oldani az áldozatokkal szembeni méltatlan állapotot.

Egy több mint húsz éve húzódó probléma megoldására tett pontot a magyar Országgyűlés – jelentette ki Stágel Bence. Mint ismert a Parlament hétfői döntése alapján cég, civil szervezet, sajtótermék elnevezésében nem szerepelhet, illetve közintézmény vagy közterület sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. A tilalom vonatkozik olyan kifejezés vagy olyan szervezet nevére is, amely XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható.

A KDNP országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet, hogy bár az önkormányzatok döntő többsége már megváltoztatta a kifogásolható elnevezéseket, sajnos sok településen találkozhatunk még olyan elnevezésekkel, amelyek a kommunista diktatúra nyomait őrzik. Mi, kormánypárti képviselők úgy gondoljuk, hogy Lenin utcára, Vörös Csillag utcára, Tanácsköztársaság utcára 2012-ben már egyértelműen nincsen szükség; és fontos volt, hogy jogszabályi szinten is rendeződjön ez a kérdés – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy kétség esetén a Magyar Tudományos Akadémia tudományos állásfoglalását kell kérnie az illetékes hatóságnak. A közterületi elnevezésekről szólva elmondta azt is, az önkormányzatoknak érdemes arra törekedniük, hogy olyan elnevezéseket válasszanak, amelyek nem szétválasztják, hanem összetartják az embereket. "Tehát a lokálpatrióta öntudatra is szeretnénk egy kicsit ébreszteni a helyi közösségeket" – fűzte hozzá.

Mint mondta, a változtatások határideje a közterületi elnevezések esetén 2013 január 1., míg a cégek, civil szervezetek, sajtótermékek, közintézmények esetében 2014. január 1-től kell megfelelni a jogszabályi előírásoknak. Az okmányok cseréje teljes illetékmentességet élvez – fogalmazott.

Stágel emlékeztetett arra, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség indította útjára azt a honlapot, ahol az önkényuralmi rendszerekkel összefüggésben hozható elnevezésekről bejelentést tehettek az állampolgárok.

Fontos kérdést rendezett az Országgyűlés

A tegnap elfogadott jogszabállyal egy főhajtást tettünk a XX. századi önkényuralmi rendszerek áldozatai előtt – hangsúlyozta Kőszegi Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő. Dabas polgármestere leszögezte, szükség van az önkényuralmi rendszerek „lábnyomának eltüntetésére”, ugyanakkor fontos ezekről az eseményekről beszélni.

A politikus példaként felidézte, hogy 1956-ban Dabas mellett, Örkényen a szovjet csapatok megöltek több ártatlan, civil személyt, köztük egy két éves kislányt, Marikát is. Marikáról, akinek nem adatott meg, hogy felnőjön, nem tudnak és nem beszélnek Örkényen, viszont az emberek minden nap elindulnak munkába, iskolába a Lenin utcából, a Szamuely utcából - mutatott rá. Hozzátette: ezt az áldozatokkal szembeni méltatlan állapotot fel kell oldani.

Kőszegi Zoltán a törvény jelentőségével összefüggésben kiemelte, véleménye szerint elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk „az erkölcsi tisztasággal, a társadalom tisztaságával, a történelmi tudat helyességével”. Hangsúlyozta, korábban sok helyen a megbélyegzett kulákok utcái szándékosan kommunista elnevezést kaptak. Az ő hozzátartozói ugyanezekben az utcákban laknak, és alig várják, hogy a név megváltozzon – mondta. A politikus úgy fogalmazott, több esetben eddig a helyi politikai szándéka hiányzott, „és szándékosság is volt, sok esetben pedig arra hivatkoztak, hogy nem ez a legfontosabb”.


Ezen hír származási helye: Le a kommunista utcanevekkel!
( http://zsakutca.iksz.net/news.php?extend.25 )