Hír: Eltűnhetnek a kommunista utcanevek
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Zsakutca
szerda 09 november 2011 - 14:10:31

Több mint húsz éves probléma végére kerülhet pont egy fideszes és KDNP-s politikusok által beterjesztett módosítás kapcsán. Az új helyi önkormányzatokról szóló törvény - a tervezet szerint - ki fogja mondani, hogy közterület és közintézmény nem viselheti olyan személyek nevét, akik a XX. századi totalitárius rendszerek megalakításában vagy fenntartásában szerepet vállaltak.

Mint azt Stágel Bence kereszténydemokrata képviselő elmondta: sajnos napjainkban is különös időutazásban vehetünk részt, ha az országban bizonyos közterület elnevezésekkel találkozunk. Hozzátette: ezek az utcanevek a XX. századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való nevek és fogalmak kellene, hogy legyenek. Az országgyűlési képviselő a szerdai sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a zsakutca.iksz.net honlapon gyűjtötték össze a totalitárius rendszerekhez köthető személyekről és szimbólumokról elnevezett köztereket. A módosítás 2012 július 1-jétől hatályos.

Stágel Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat tartalmazza az általános illetékmentességet arra az esetre, amikor közterületi névváltoztatás miatt kell hatósági igazolványt - például lakcímkártyát – kicserélni.

Tovább olvasom...
Ezen hír származási helye: Le a kommunista utcanevekkel!
( http://zsakutca.iksz.net/news.php?extend.15 )