Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:

 
 
Le a kommunista utcanevekkel! - zsakutca.iksz.net
Kampányhonlapot indít az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a kommunizmus jegyeit mindmáig őrző közterületek névváltoztatása érdekében, zsakutca.iksz.net néven, és a Facebook közösségi portálon is várja a jelzéseket - közölte Stágel Bence, a szervezet elnöke.

A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezetének elnöke elmondta: mindazok jelzését várják, akik a kommunista diktatúra jegyeit hordozó közterületi elnevezésre bukkannak. A honlap szégyentablójára be lehet küldeni a kifogásolt közterületi táblák fényképeit az érintett települések megjelölésével. Az érintett önkormányzatokat az IKSZ közvetlenül meg fogja keresni a mielőbbi közterületi névváltoztatással kapcsolatosan - tette hozzá a KNDP országgyűlési képviselője.

Stágel Bence kiemelte: az IKSZ közelmúltban indult országos közéleti kampánya során az ország különböző településein élő fiatalok jelezték a szomorú tényt, hogy több mint 20 évvel a diktatúrából történő szabadulásunk óta az ország egyes településein járva különös időutazásnak lehetünk szemtanúi. A mai napig több száz utca, tér van elnevezve a kommunizmus tömeggyilkos rendszerének vezetőiről, kiszolgálóiról, eseményeiről és szimbólumairól. Lenin, Marx, Ságvári Endre, Kun Béla, Szamuely Tibor, Mező Imre, Münnich Ferenc, November 7., Népköztársaság, Felszabadulás ma már csak a XX. századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való nevek és fogalmak kellene hogy legyenek - mondta.

Hozzátette: a XX. században két diktatúra elszenvedői is voltunk, ezért mi magyarok a XX. századi történelmünkben megtapasztalhattuk milyen, amikor diktatórikus eszközökkel, a nemzeti identitás elnyomásával, erőszakos módon korlátozzák mindennapjainkat. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől. A kommunizmus olyan zsákutca volt, ahová soha többé nem szabad Magyarországnak befordulnia!- mutatott rá Stágel Bence.

MTIÍrta Zsakutca on kedd 01 március 2011 - 16:58:00 | Hozzászólás: 4  |  Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban