Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:

 
 
Az IKSZ eltüntetné a kommunista utcatáblákat
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) azt javasolja, hogy változtassák meg az utcaneveket azok az önkormányzatok, ahol még a kommunista diktatúra nyomait őrzik az elnevezések – mondta Stágel Bence, az IKSZ elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatón.

A KDNP országgyűlési képviselője kiemelte: Magyarország 2011. január 1-jétől az unió soros elnöki tisztét tölti be, ami nemcsak feladat, hanem felelősség is. Elmondta, hogy a mai napig több száz utca, tér van elnevezve a kommunizmus tömeggyilkos vezetőiről, kiszolgálóiról, eseményeiről. Számos helyen van Lenin, Marx, Ságvári Endre, Kun Béla, Szamuely Tibor, Münnich Ferenc, November 7. vagy Népköztársaság nevét viselő utca, tér, holott ezek ma már csak a huszadik századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való nevek és fogalmak kellene, hogy legyenek. Stágel Bence megjegyezte: sokszor és sokan emelték már fel szavukat a jelenség ellen, de a „vízgereblyézésen kívül más nem történt”.

Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettese elmondta, az új utcanevek kiválasztásánál azt javasolják a döntéshozóknak, hogy részesítsék előnyben a 200 éve született Liszt Ferencet, a világkommunizmus megbuktatásában nagy szerepet játszó, 100 éve született Ronald Reagant, valamint Varga László kereszténydemokrata politikust, akinek tavaly volt 100 éves születési jubileuma.

A kereszténydemokrata politikus megdöbbentőnek tartotta, hogy 2011-ben még mindig lehet az önkényuralmi és a tömegdiktatúra ihlette utcanevekkel találkozni. A kommunizmus megbukott, nincs mitől félni vagy tartani – hívta fel Gaal Gergely az érintett önkormányzatok figyelmét. Mint mondta, csupán pár perces procedúráról van szó, s reményének adott hangot, hogy a névtáblacserék minél előbb megtörténnek.

Stágel Bence hozzátette: a KDNP-frakcióban ülő polgármesterektől azt kérik, hogy az általuk irányított településeken az új köztereket Varga László egykori kereszténydemokrata politikusról nevezzék el.Írta Zsakutca on hétfő 28 február 2011 - 20:46:00 | Hozzászólás: 5  |  Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban