Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:

 
 
Újabb köztereket neveztek át Budapesten


Közterületek elnevezéséről, illetve korábbi nevének módosításáról döntött egyhangú szavazással a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Tarlós István főpolgármester szerint a változásokat több fővárosi kerület kezdeményezte, szerinte így lehetőség nyílik "olyan jelentős magyar történelmi személyek számára is méltó emléket állítani", akiknek nevét jelenleg nem viseli fővárosi közterület.


A javaslatban eredetileg kilenc helyszín szerepelt, de a városvezető előterjesztői kiegészítésként, Láng Zsolt II. kerületi polgármester kérésére benyújtotta, hogy egy korábban névtelen közpark Bibó István jogász, történész, politikai gondolkodó nevét vegye fel.

Emellett elfogadták a képviselők, hogy a II. kerületben a Margit híd budai hídfőjénél, a híd déli oldalán lévő névtelen közterület Gyóni Géza magyar költő nevét vegye fel; a XIV. kerületi Állatkerti utat Gundel Károly világhírű vendéglősről, a magyar gasztronómia történetének feldolgozójáról nevezik el. Három III. kerületi névtelen közterület is nevet kap: ezek egyike Hamvas Béla filozófus, író, egy másik Toldalagi Pál költő, egy harmadik pedig Pércsi Lajos '56-os mártír őrnagy nevét veszi fel. A XVI. kerületi képviselő-testület javaslata alapján Krenedits Sándorról, Rákosszentmihály egykori főjegyzőjéről és díszpolgáráról nevezik el a jelenlegi Ságvári utcát.

Miután a névadó elhalálozását követő 25 évről 5 évre csökkent az elnevezéssel kapcsolatos korlátozás, lehetőség nyílt arra, hogy közterület viselje Pongrátz Gergely, az 1956-os forradalom Corvin közi felkelőcsoportja utolsó főparancsnokának nevét. A tér a XIV. kerületben, a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út közötti névtelen területen van. Egy esetben a korábbi elnevezés visszaállítását fogadta el a testület: az óbudai Dugovics Titusz tér Korona térre változik vissza.


A XI. kerületben, a Bercsényi utca északi vége melletti, jelenleg névtelen fásított közkert a Gárdonyi tér elnevezést veszi fel. A köztudatban ez a tér egyébként már Gárdonyi térként szerepel, az ott található Gárdonyi-szobor miatt.


HVG.HUÍrta Zsakutca on hétfő 31 október 2011 - 15:23:21 | Hozzászólás: 0  |  Nyomtatóbarát változat LAN_NEWS_24
 
 
 

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz